T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KARAMAN / MERKEZ - 15 Temmuz Şehit Muhammed Yalçın Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

2023 İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARI BURSLULUK SINAVI BAŞVURUSU

2023 İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARI BURSLULUK SINAVI BAŞVURUSU

BAŞVURULAR  : 29 Mayıs 2023 - 16 Haziran 2023 tarihleri arasında öğrenci velisinin okul idaresine başvurusuyla yapılacaktır. 

SINAV TARİHİ : 3 Eylül 2023 Pazar

BURSLULUK BAŞVURULARINDA İSTENEN BELGELER

1. EK-1 Öğrenci Ailesinin Maddi Durumunu Gösteren Beyanname:

2. Veli Gelir Belgesi:

a) Veli ve Eşi ücretli veya maaşlı çalışıyor ise; çalıştığı kişi, kurum ve kuruluşlardan alınacak aylar itibarıyla bir önceki yıl olan 2022 yılına ait on iki aylık toplam gelirini gösteren belge. (Gelirin on iki ayı bulmaması halinde son aylık geliri esas alınarak on iki ay üzerinden yıllık hesaplanacaktır.)

b) Veli ve Eşi serbest meslek sahibi ise; basit ya da gerçek usulde vergiye bağlı olan mükelleflerin bir önceki yıl olan 2022 yılına ait gelir vergisi matrahını gösteren belge. (Defterdarlık veya Malmüdürlüklerinden alınacaktır)

c) Veli ve Eşi çalışmıyor ise; Vergi mükellefi olmadığına dair belge. (Defterdarlık veya Malmüdürlüklerinden alınacaktır)

d) Sosyal Güvenlik Kurumuna kaydı bulunmadığına dair belge ve/veya Hizmet Döküm Cetveli; (SGK il/ilçe müdürlüğünden veya e-Devlet üzerinden alınacaktır)

e) Veli ve Eşinin zirai faaliyette bulunup bulunmadığına dair belge. (İl /ilçe Tarım Müdürlüklerinden alınacaktır)

3. Aile Fertlerinin Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği, (il/ilçe Nüfus Müdürlüklerinden veya e-Devlet üzerinden alınacaktır)

4. Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişileri Gösteren Mahkeme Kararı (varsa),

5. Velinin yararlanacağı kontenjanla ilgili belge (varsa),

ÖNEMLİ NOTLAR:

• Eksik belge ile yapılan müracaatlar dikkate alınmayacaktır.

• Usulüne uygun tanzim edilmemiş belgeler kabul edilmeyecektir.

 

• Aile geçim beyannamesinde fert başına düşen yıllık gelir her yıl bütçe kanunda belirtilen miktarı aşmaz. 2022 yılı itibarıyla 46.000,00 (KIRKALTIBİN) TL'dir. Fert başına düşen yıllık geliri bu rakamı geçen öğrenciler başvuru yapamaz. MEB'de öğretmen olup da görevli bulundukları yerde çocuklarının devam edeceği düzeyde okul bulunmayanların çocukları için bu rakama bakılmaz.

 

Yurt İçindeki Öğrencilerin Sınav Başvuru İşlemleri

a. Başvuru işlemleri http://www.meb.gov.tr veya https://e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden yapılabilecektir.

b. Sınav başvuruları 29 Mayıs 2023 - 16 Haziran 2023 tarihleri arasında alınacaktır.

c. Öğrenci velisi, çocuğunun başvuru şartlarını taşıması hâlinde, öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğünde sınav başvurusunu yapabilecektir.

ç. Öğrenci velisi, "EK-1 Öğrenci Ailesinin Maddî Durumunu Gösteren Beyanname" ve eklerini, okul müdürlüğüne teslim edecek ve başvurunun yapılmasını sağlayacaktır. Başvuru işlemi yapılırken öğrenciyle ilgili elektronik ortamdan alınan bilgiler velisi tarafından kontrol edilerek (adı/soyadı, ana adı, baba adı, cinsiyeti, doğum yeri, doğum tarihi, sınavda tedbir hizmeti alınmasını gerektirecek özel eğitim ihtiyacı/ yetersizlik durumu, alanı/dalı, sınıfı) varsa yanlışlıklar başvurudan önce düzeltilmelidir.

d. Sınav başvurusu elektronik ortamda okul müdürlüğü tarafından yapılacaktır. Başvurunun yapıldığına dair okul müdürlüğü tarafından onaylanan ve veli tarafından imzalanan başvuru belgesi sınav bitimine kadar saklanacaktır.

e. Başvuru onaylandıktan sonra elektronik ortamda yapılacak değişiklikler başvuru bilgilerini değiştirmeyecektir. Bu nedenle onaylama işleminden önce bilgilerin doğruluğu veli ve okul yöneticilerince titizlikle incelenmelidir. Bundan sonra yapılan başvurular ve talepler kesinlikle dikkate alınmayacaktır.

 

  Değerli velilerimiz Bursluluk Sınavı başvuru tarihleri 29 Mayıs 2023 - 16 Haziran 2023 arasında yapılacaktır.  Bursluluk sınavına katılabilmek için EK-1 belgesinin doldurulması ve 2022 yılında aileye ait tüm gelirleri belirten resmi eklerin getirilmesi gerekmektedir. Sınava katılabilmek için ailenin 2022 senesi yıllık gelirinden fert başına düşen toplam miktarının  46.000,00 (KIRKALTIBİN) TL'yi geçmemesi gerekmektedir.

Sınavla İlgili Genel  İş ve İşlemleri hakkındaki bilgiler ise;

Kılavuzda resmî ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5, 6, 7 ve 8'inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11'inci sınıflarında eğitim gören öğrencilere yönelik yapılacak olan bursluluk sınavı ile ilgili usul ve esaslara yer verildi.

  • İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı ders dağılımları ve soru sayılarında geçen yıla göre herhangi bir farklılık olmayacak.
  • Sınavda tüm sınıf seviyelerine dörder seçenekli 100 soru sorulacak ve sınav süresi 120 dakika olacak.   
  • Fotoğraflı sınav giriş belgesi, sınav tarihinden en az 7 gün önce "www.meb.gov.tr" internet adresinden alınacak.
  • Sınav 3 Eylül 2023 Pazar günü Türkiye saatiyle 10.00'da başlayacak.  
  • Sınav sonuçları, 22 Eylül 2023'te "www.meb.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek.  
  • İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı Başvuru ve Uygulama Kılavuzu'na ulaşmak için TIKLAYINIZ
  • EK-1 "ÖĞRENCİ AİLESİNİN MADDİ DURUMUNU GÖSTEREN BEYANNAME" için TIKLAYINIZ
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.05.2023 - Güncelleme: 31.05.2023 00:35 - Görüntülenme: 260
  Beğen | 1  kişi beğendi